Jämtland nästa utmanare efter fredagens förlust

Jämtland nästa utmanare efter fredagens förlust

I morgon måndag möter Södertälje Kings förra säsongens kvartsfinalmotståndare Jämtland Basket, som då var en hårsmån från att ta sig vidare till semi. Årets upplaga av Jämtland har behållit en stor del av spelarna, med några få nya inslag, och har hittills vunnit tre matcher och förlorat tre. Kings å sin sida inledde säsongen med 5/5 segrar innan fredagens förlustmatch på bortaplan mot Umeå BSKT, som slutade 97-78.

– Vi kom hem igår (lördag) förmiddag, vi åkte tidiga flyget hem. Det var bra så att grabbarna fick komma hem och vila huvudet och vila kroppar. Vi träffas nu, grabbarna är och kör lite styrketräning nu och så ska vi träffas och gå igenom Jämtland, säger headcoach Ludde Degernäs och fortsätter:

– Vi hade inte tillräcklig energi eller hunger i matchen. Problemet var defense över hela banan och det var inte att det var någon spelare, jag tycker att vi alla släppte in poäng över hela banan. Men också får vi inte ta bort att Umeå spelade bra basket, de har ett bra lag. De spelade fyrtio minuter bra och vi orkade inte matcha deras intensitet i matchen.

Morgondagens motståndare Jämtland har visserligen tappat den tongivande amerikanske forwarden Mike Bruesewitz, som var ligans mest effektive spelare, näst bäste poänggörare och fjärde bäste returtagare förra säsongen, men har å andra sidan fått in andra bra spelare och har en väl sammansatt trupp även den här säsongen.

– Det är ungefär samma grund som förra året, det är ju samma coachuppsättning med Gehrke och Zeljko. De tycker om att driva upp tempot, vi kommer ju ihåg dem från kvartsfinalen från förra året, vi kom nästan undan med blotta förskräckelsen när de spelade fantastisk basket. Så att det kommer bli en tuff match, de har ju den duktiga finska landslagsspelaren, pointguarden Nikkarinen, och sedan Purifoy är ju tillbaka i år, väldigt bra allroundspelare som känner ligan bra. Sedan är det estländaren Puidet och Niklas Larsson då och man får inte glömma bort Gustav Hansson, från bänken, som alltid kommer in med stor energi.

– Sedan har de några unga, mycket lovande spelare med, han Olle Lundqvist och Oliver Gehrke som är roliga att följa, det är kul att de får speltid och att de tar tillvara på speltiden, det är viktigt för svensk basket i framtiden. Brandon Taylor har ju varit skadad, nu har de haft William Walker, som har spelat här i Södertälje och i Solna och i Norrköping, så att vi får se om han spelar imorgon då, eller om det är Brandon Taylor, det är oklart vem de kommer sätta på banan. Det viktiga för oss är att vem det än är av dem två – det är två väldigt bra spelare – så det är väldigt viktigt att vi har koll på båda, vet vad de ska göra.

– Det är mycket fokus på transition defense, att vi får stopp på den där en mot en, de tycker ju om att ”cutta” mycket till korgen, de tycker om att ha mycket rörelse i anfall, att inte ge dem några enkla poäng i matchen. Sedan har de en ny spelare, Will Paul, som spelar på position fem, som tycker om att ”spejsa” golvet och skjuta treor, också en duktig spelare. Så de har en bra rotation där, det kommer bli en tuff match, vi behöver ha en hundraprocentig match om vi ska matcha dem.

När Kings besökte Umeå i fredags syntes Tobias Borg ombytt på uppvärmningen, även om han inte kom in på planen under matchen. Degernäs bekräftar att Borg närmar sig comeback men att Henrik Sjölin blir borta ett tag till:

– Det är del av hans rehabplan, att han skulle vara med på uppvärmningen där uppe i Umeå. Och sedan på måndag är det meningen att han ska kliva på golvet, sedan hur många minuter det blir, det vet jag inte, men han har fått klartecken från läkaren och Tobbe är redo och sugen på att spela.

– Henke är borta till den 26 november till att börja med, sedan får vi reda på hur det är. Men det är en del av idrotten och det är viktigt att vi stöttar och pushar Henke så att han orkar, det är inte lätt att gå skadad. Så är det, man vill ju vara på banan, men det är en del av utvecklingen, att lära sig och gå igenom det här och komma ut starkare.

Ett intressant namn som har nämnts i samband med Kings på sistone är Rudy Mbemba. Degernäs berättar om nuvarande status:

– Rudy tränar med oss, det är ett beslut vi tog för en vecka sedan, så han har tränat med oss en vecka hundra procent. Fortfarande är det inget konkret från någon sida, Rudy vill komma i form och vi behövde folk på träningen. Så att det är där vi är just nu, så vi får se, men vi är öppna för allting och Rudy är också öppen för att snacka. Men det viktiga just nu är att Rudy känner att han är hundra procent i att vara på banan. Om det är i Södertälje eller någon annanstans, det är för tidigt att säga. Han är nära vän med Martin, och jag och Rudy har alltid haft ett bra snack mellan varann så att det är den kommunikationen som vi har haft och det är där vi står.

Förlustmatchen mot Umeå i fredags kom möjligen en smula oväntat, men samtidigt är förlusterna en del av den process och långsiktiga utveckling som Degernäs ofta nämner.

– Det är bara att analysera och gå vidare, det är inte mycket mer man kan göra. Så det är någonting vi måste ändra på till matchen mot Jämtland och i framtiden också, ta lärdom av det här och gå vidare, vi var inte tillräckligt bra. Det är viktigt nu att vi får vila, att vi får förbereda oss ordentligt inför måndagsmatchen mot Jämtland, konstaterar Degernäs.

 

Av: Lina Agnemar

Foto: Anna Forsström

Kommentarer