Forwarden som får en nyckelroll i finalspelet

Forwarden som får en nyckelroll i finalspelet

Tom Lidén blev en av de stora nycklarna till segern i SM-final 1.
Under lördagens returmöte räknar han med att få ta stort ansvar igen.
”Det är kul att få vara en stor del i det”, säger Lidén.

I onsdags lyckades BC Luleå vinna SM-final 1 på hemmaplan mot Norrköping Dolphins.

En av huvudpersonerna bakom segern var forwarden Tom Lidén.

På grund av sin storlek försvarades han ofta av Norrköpings 213 centimeter långe bjässe Joakim Kjellbom. Och tack vare sitt trepoängsskytte tvingade han motståndarlagets ”målvakt” att leta sig ut ur tresekundersområdet och på så sätt öppnades planen upp för BC Luleå.

”Det kändes väl okej. Lite trevande start för mig personligen och för laget. Men det kändes bra”, säger Tom Lidén.

Det resulterade i många öppna trepoängare för spelare som Tom Lidén och Tim Kearney. Killar som kombinerar både storlek och skytte utifrån.

Lidén gjorde totalt 14 poäng och satte 2 viktiga trepoängare i vinsten. Och under lördagens returmöte i Stadium Arena räknar han med fortsatt stort ansvar.

”Det är kul att få vara en stor del i det. Kanske mer ansvar som faller på att jag ska skapa mitt eget skott eller hitta en lösning för att utnyttja det på bästa sätt”, säger Lidén.

Under fredagsförmiddagen genomförde BC Luleå ett basketpass efter en videogenomgång på morgonen. 19:30 samma kväll flyger laget mot Östergötland.

”Just nu handlar det om att komma igång så att vi känner pigga och fräscha. Det är en bit till Norrköping så att vi försöker hålla oss fräscha och slipa på de sista taktiska grejerna inför final 2”, säger han.

Vad tar ni med er från final 1?
”Försvarsspelet. Vi får se hur mycket ändringar de gör i sitt anfallsspel nu för att kunna hitta någonting. Farten tog sig under matchen ju längre det gick. Det är vad vi tar med oss”.

Vad gör ni själva för ändringar?
”Vi har tittat på lite grejer som de gjorde poäng på och ser om vi kan göra något annorlunda. Men i stort så kommer vi nog att hålla oss till det vi gjorde bra förra matchen”.

Centern Brice Massamba kom inte till spel senast på grund av känningar i ett knä men ser ut att vara redo för match nu. Guarden Jonatan Arvidsson missade final 1 med en stukad fot men tränade som vanligt under fredagen.

Uppkast sker klockan 16:04 i Stadium Arena under lördagen. Du som inte kan vara på plats har chansen att se matchen via webb-tv på SBLplay.se.

Foto: Johan Sandström

Text: Max Wiik

Kommentarer