CHANS TILL REVANSCH I PREMIÄREN FÖR KINGS

CHANS TILL REVANSCH I PREMIÄREN FÖR KINGS

I Svenska Basketligans premiäromgång brakar traditionsenligt förra årets finalmotståndare samman, i år svenska mästarna BC Luleå och Södertälje Kings. Mästarna brukar ha förmånen att börja hemma men då Kings spelar Europacupmatcher i veckan har lagen kommit överens om att Kings får starta på hemmaplan.

När krutröken hade lagt sig efter SM-finalen i våras stod BC Luleå välförtjänt som svenska mästare med 4-1 i matcher.

Nu har Kings chans till revansch redan i premiären och Luddes manskap som delvis är lite nytt får i princip möta samma lag som i våras då BC Luleå tagit det numer så kvalitetssäkra ordet ”kontinuitet” till en ny nivå och i princip fått tillbaka hela laget. Kings har själva haft ”kontinuitet” som ett delmål i lagbygget under de senaste fem åren och vi får se om BC Luleå får den effekt som Basketsverige pratar om med att just ha hela flocken tillbaka. Kan det slå tillbaka på nåt sätt? Kan man bli förutsägbara eller är det bara att bygga på den framgångsrika plattform som byggdes under förra säsongen? Det blir spännande att följa och ett besked får vi redan i premiären.

Båda lagen har haft tuffa europamatcher som sina första utmaningar denna säsongen, BC Luleå har kvalat till Champions League och Kings är inne i kval till FIBA Europe Cup. Detta borde borga för att man förberett sig lite tidigare att vara i gott slag vilket kommer ge ett kvitto på var båda lagen står på ett annat sätt än en ”vanlig” premiärmatch där mycket kan vara lite rostigt.

Kings har i år fokuserat mycket på att gå tillbaka till klubbidén med många spelare från klubben i framträdande roller. Det har givetvis varit ett stort inslag tidigare säsonger också men i år har flera spelare just mer framträdande roller.

– Det är väldigt inspirerande för mig och laget att kliva in i premiärmatchen på hemmaplan mot förra årets svenska mästare och årets storfavoriter BC Luleå säger Kings nye headcoach Ludwig Degernäs.

Det blir spännande att följa Luddes och Lukas (ny assisterade coach) lagbygge med Södertäljeprofiler som Adam Ramstedt, Nick Spires, Henrik Sjölin, Mario Blazevic och kanske mest spännande med Tobias Borgs comeback. Även de ”young guns” – Dimitris Agathangelidis, Adam Karahmetovic och Oskar Holm – som är uppflyttade från lagets utvecklingslag kommer bli kul att följa. Andra profiler är ”hemvändarna” Toni Bizaca, Aaron Anderson, Valter Lindström och Martin Pahlmblad.

– Det är otroligt motiverande att gå upp mot ”Mästarna” direkt i första fighten på hemmaplan i min första match tillbaka i Kings efter några säsonger utomlands säger Kings lagkapten Martin Pahlmblad.

Dags för uppkast och starten på en ny säsong, SBBK:s 50:e!

Foto: Anna Forsström

Kommentarer