Saks hjältedåd ledde till seger

Saks hjältedåd ledde till seger

I NBA-finalerna 1997 spelade Michael Jordan sjuk och ledde Chicago Bulls till seger i hans klassiska ”Flu Game”.
Under fredagen hade Anton Saks ont i halsen och blev stor matchvinnare när BC Luleå besegrade Södertälje Kings med 82-77.
”Jag kände mig rätt sliten så det är skönt att det är över nu”, säger Saks.

Inför den femte NBA-finalen 1997 mellan Chicago Bulls och Utah Jazz hade Bulls fixstjärna Michael Jordan dragit på sig influensa.

Men han samlade sina krafter, spelade ändå, slängde i 37 poäng och vann finalmatchen åt sitt lag.

När BC Luleå skulle möta Södertälje Kings under fredagen hade Anton Saks varit sjuk och inte tränat för fullt under veckan. Men i sista sekund valde han att spela trots allt.

”Jag har varit sjuk i veckan och inte hunnit träna så mycket. Det var svårt att snacka på planen med grabbarna när man inte har så bra röst. Men det funkade bra ändå”, säger Anton Saks.

Och som han spelade.

Anton Saks klev in i startfemman, levererade åtta poäng och satte matchens överlägset viktigaste skott. Med 1.15 kvar av den fjärde perioden och ledning med 73-72 drog han i en trepoängare som innebar 76-72 och ledde BC Luleå till seger.

”Det var bara att skjuta och se glad ut och hoppas på att den går i. Och det gjorde den ju – så det var skönt”, säger Saks.

Drar du några paralleller mellan det här och Michael Jordans ”Flu Game”?
”(Skratt) Det får du göra”.

Hur kändes det för dig i övrigt?
”Det är väl okej. Jag kände mig rätt sliten så det är skönt att den är över nu”.

Matchen i övrigt? Tja, BC Luleå kom inte riktigt upp i sin vanliga nivå defensivt och hade problem i returtagningen. Men när det behövdes som mest, i den fjärde perioden, satte Anton Saks och hans lagkamrater Brandon Rozzell och Adam Rönnqvist ett gäng tuffa skott som slutligen gav seger med 82-77.

”Det var en tuff match. Absolut. Vi låg under med fyra poäng i halvtid och spelade inte riktigt som vi ville göra. Vi tappade returtagningen och hade inte någon kommunikation i försvar riktigt. Vi ryckte upp oss i andra halvlek och lyckades ta den här kämpavinsten ändå”, säger Anton Saks.

Denzel Andersson saknades under matchen på grund av en axelskada.

Poänggörare, BC Luleå: Yannick Anzuluni 20, Adam Rönnqvist 17, Brandon Rozzell 16, Tom Lidén 12, Anton Saks 8, Quinton Upshur 6, Brice Massamba 3.

Poänggörare: Södertälje Kings: Martin Pahlmblad 22, Toni Bizaca 16, Aaron Anderson 15, Tobias Borg 13, Adam Ramstedt 6, Valter Lindström 3, Auston Barnes 2.

Klicka HÄR för att se fullständig statistik från matchen.

Foto: Johan Sandström

Text: Max Wiik

Kommentarer