Returmöte i Täljehallen

Returmöte i Täljehallen

Redan i torsdags, två dagar efter att Södertälje Kings slog ut Jämtland Basket i förlängning i kvartsfinalseriens femte och avgörande match, inleddes semifinalserien på bortaplan mot Norrköping Dolphins. Matchen var jämn och såg i början av den fjärde perioden ut att gå Kings väg efter en niopoängsrun (där Thomas Massamba stod för sju). Men Dolphins, med en het Mikael Lindquist i spetsen, kämpade sig ur underläget, vann med 80-74 och skaffade sig 1-0 i matcher. På tisdag spelas den andra matchen i bäst av sju, den här gången på Kings hemmaplan.

Att Toni Bizaca och Joakim Kjellbom stannade på för dem låga 12 respektive elva poäng (den sistnämnde dock även tio returer) visar hur högt de värderas av respektive motståndarlag och hur viktigt det är att de begränsas. Nu var det här ingen överraskning för något av lagen, vars övriga spelare var väl förberedda på att behöva ta ett större ansvar i situationen, vilket de också gjorde. I en övrigt jämn statistik var den stora skillnaden antalet fouls, där hemmalaget hade 13 mot gästernas 23, vilket resulterade i 20 satta straffkast mot fem. Oavsett anledning är 23 fouls en alldeles för hög siffra och en begränsning när det gäller möjligheten att genomföra sin game plan.

I årets upplaga av Kings finns ingen självklar matchavgörande point guard likt Skyler Bowlin eller John Roberson. Men när Massamba anslöt fick laget en tydlig ledare, en person som inte är rädd att säga sin mening och ser till att medspelarna gör det de ska, på vissa sätt jämförbar med den roll som Mike Joseph tidigare hade.

– Jag sätter ju tonen, om inte jag är med blir det en annan sak. Folk är inte vana vid att sätta den här pressen och spela på det här sättet. Jag är huvudet på ormen, jag har rätt att skälla på dem och väcka dem om de inte gör sitt jobb, berättar Massamba och lyfter fram bänkspelarnas betydelse:

– Sedan också måste man ge credit för de här unga spelarna som har varit viktiga när jag var skadad: Valter steppade upp och tog en jättestor roll, Henrik, Adam. Jag tror inte folk tänker på dem så mycket, men de hjälper otroligt mycket, bara de få minuter de kommer in eller är på bänken, de är alltid positiva. Framför allt när jag var skadad och när jag var avstängd så litade jag på dem, jag visste att de kunde göra sitt jobb.

– Vi håller på att hitta varandra. De spelarna som kommer in från bänken – Johnson, Brothers, Lazar, de jag nämnde förut – hjälper oss otroligt mycket. Och det är det vi behöver, för att vinna SM-guld behöver man ett helt lag. Alla kanske inte kommer göra tjugo poäng, men alla måste vara ett lag, ett lag som vinner. Det är det viktigaste för oss, jag tror inte vi ska fokusera på något annat. Alla är vana vid systemen, alla kanske inte får bollen och kanske inte får skjuta hela tiden, men ofta förlorar vi matcherna själva, för att vi försöker för mycket, säger han.

Dolphins slutade tvåa i grundserien, besegrade Nässjö Basket med 3-0 i kvarten och fick därmed en veckas vila innan semifinalstarten mot Kings. Mot Kings vann Norrköping tre av fyra matcher i grundserien och har hittills 1-0 i semifinalen samt hemmaplansfördel och får därför räknas som favorit i sammanhanget. Till det kan dessutom läggas en dos revanschlust efter den senaste säsongens finalförlust och möjligheten att bryta de fyrfaldiga regerande svenska mästarnas svit.

– Vi känner Norrköping, vi vet hur de spelar, de vet också exakt hur vi spelar. Förhoppningsvis kan vi ta med tempot som vi hade i jämtlandsserien, vi tackar Jämtland jättemycket. Hoppas vi kan ta med det här tempot och speeda upp Norrköping lite grann, för de spelar ”gå-basket”, de vill ha låga poäng. Så förhoppningsvis kan vi bara hålla det tempot och vinna den här serien, säger Massamba.

Av: Lina Agnemar

Foto: Anna Forsström

 

Kommentarer