Kings är svenska mästare för fjärde året i rad

Kings är svenska mästare för fjärde året i rad

Det blev inte många poäng gjorda under de första tre perioderna i den fjärde finalmatchen mellan Södertälje Kings och Norrköping Dolphins, men tack vare en mer poängrik sista period slutade matchen ändå 60-63. 1 980 personer hade kommit för att se Kings bli svenska mästare för fjärde året i rad och bakom laget fanns en hel sektion av gröna kingsfans.

– Uppoffring, hårt jobb, kunskap, laginsats. De har lärt sig massor, varje dag något nytt. De har genomgått en stor utveckling i och med europaspelet. Vi har ansträngt oss för det här. Om man tittar på de tidigare matcherna var vi bättre än dem, vi kontrollerade dem. Men jag vill ge mycket beröm till Norrköping. De har Mario, Johnell, Adnan som är mina gamla spelare. Med skador och allt har vi behållit vår starka karaktär. Det känns fantastiskt att bli mästare här i Sverige och jag trivs i klubben. Men om något skulle dyka upp, något stort, får vi se vad som händer, berättade Vedran Bosnic.

Dolphins fick inte den starka inledning som hade behövts för att ta kontroll. Det var istället kingsdominans på golvet med Davis Lejasmeiers i högform. Det var först när Joshua Hairston kom in som en viss höjning av energinivån kunde märkas hos hemmalaget och under den andra delen av q1 stannade gästernas fina inledning upp vilket gav Dolphins möjlighet att hämta ikapp. Många poäng blev det dock inte för något av lagen under perioden som slutade 11-13.

– Det var tufft försvar från båda lagen. Vi fick öppna skott som vi inte kunde sätta. Det känns ofattbart, alla gick ihop tillsammans, som ett lag och vann tack vare att vi satte våra skott, att Skyler satte dem. Vedran är en bra coach, han har gjort mig bättre i pick and roll och till en bättre passningsspelare. Stort tack till coacherna, det här är det bästa laget jag någonsin har spelat i, sade Lejasmeriers efteråt.

Båda lagens tuffa försvar gjorde det svårt att komma till avslut i anfall och poängen fortsatte vara sällsynta. Av samma anledning var också antalet turnovers relativt många och för Dolpins del närmade de sig tvåsiffrigt redan i halvtid. Men på grund av Kings oförmåga att få bollen i korgen kunde Dolphins än en gång hämta upp underläget och i det hade Mikael Lindquist en viktig del. Det var med nöd och näppe Skyler Bowlin tillförde tre värdefulla poäng till protokollet strax innan signalen för halvtidsvilan ljöd. Att Kings ledde returtagningen med 24-14 efter två perioder var ett viktigt skäl till att ställningen var 20-23.

– Det var en mental utmaning att vinna, det var riktigt dåligt i första halvan och de gjorde ett bra jobb med att ta bort mig. Det har inte varit enkelt trots att de blev fyra noll i matcher. När det var tufft var det bara att fortsätta positivt, jag har tagit samma skott hela säsongen. Det är en otrolig klubb, vi visste att det skulle bli tufft, sade finalseriens MVP Skyler Bowlin.

Den tredje perioden har inte varit Kings bästa i de senaste matcherna, men den här började mindre illa. Inte för att skytttet blev så mycket bättre, men för att Dolphins hade svårigheter att vårda bollen och fortsatte ha problem med returtagningen. Det var dock långt ifrån något övertagande av kontroll det handlade om och inför q4 var ställningen 33-37.

Halvvägs in i den sista quartern såg det ut som om Kings skulle kunna skaffa sig momentum, men det lyckades Norrköping ändra på och knappade istället in till 46-47 när tavlan visade 03:24. Eftersom båda hade lagfoul var det många poäng som gjordes på straffkast under de sista minuterna av matchen. Bowlins trepoängare när 52:87 sekunder återstod tog upp Kings i en fempoängsledning som var tuff för Dolphins att tackla, framför allt för att den bidrog till att öka på avståndet.

– Det finns inget kvar, ingen energi, inga känslor, det går inte att sätta ord på. Det är så värt alla timmar per dag. Att jag blev MVP är grädden på moset, i tillägg till guldmedaljen, allt vi har jobbat för. Vi har haft våra upp- och nedgångar, skador, men det här uppväger allt sådant. Vi vann för att vi har hög arbetsmoral, bra coacher och bra karaktär. Vedran tillåter inte ovårdat språk eller dålig attityd. vet vad en spelare har inuti, kapaciteten, det är värdefullt, fortsatte Bowlin.

Basketligan herr, final 4, Norrköping Dolphins – Södertälje Kings 60-64
(11-13), (9-10), (13-14), (27-26)

Poäng i Dolphins:
Mikael Lindquist 17
Joshua Hairston 14
Joakim Kjellbom 8
Tim Schüberg 6
Zarko Jukic 6
Johnell Smith 4
Jaka Brodnik 3
Rickard Eriksson 2

Poäng i Kings:
Skyler Bowlin 21
Davis Lejasmeiers 13
Christopher Czerapowicz 7
Dino Pita 6
Toni Bizaca 6
Nicholas Spires 4
Aaron Anderson 4
Mike Joseph 2

Skriven av: Lina Agnemar

Foto: Anna Forsström

Kommentarer